Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για τη μάθηση, την ανάπτυξη και την ευτυχία”.

Το for kids είναι ένα project με επίκεντρό του το παιδί. Στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην βελτίωση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Με βάση αυτό τον στόχο το for kids προσφέρει εργαστήρια και σεμινάρια βασισμένα στις παιδαγωγικές προσεγγίσεις Montessori και Reggio Emilia.

Έτσι στο Αερόπλοιο, σε συνεργασία με το for kids προσφέρουμε εργαστήρια για παιδιά, γονείς και παιδαγωγούς, με το εκπαιδευτικό παιχνίδι να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ελάτε να εξερευνήσουμε, να πειραματιστούμε, να αναρωτηθούμε… να ανακαλύψουμε

Να δημιουργήσουμε νέους κόσμους μαγικούς και συναρπαστικούς…

Χρώματα, υλικά και εργαλεία για δημιουργίες, μεγεθυντικούς φακούς, προτζέκτορες, φωτοτράπεζες, καθρέφτες, σκιές, αφηγήσεις, μυθοπλασίες, παιχνίδια ρόλων, καλλιτεχνίες, πειράματα, χάρτες, ταξίδια στο χρόνο και μεγάλες ανακαλύψεις…

  • Τι θα συμβεί αν ρίξουμε σιμιγδάλι πάνω σε μια φωτεινή επιφάνια;
  • Τι μπορεί να αντέξει ένα κομμάτι χαρτί;
  • Τι γίνεται όταν το φως συναντά τη σκιά; όταν το άσπρο συναντά το μαύρο…
  • Πως μπορούμε να επινοήσουμε τις δικές μας ιστορίες;
  • Πως ένας πίνακας ζωγραφικής μπορεί να ανοίξει τους ορίζοντές μας για απεριόριστο παιχνίδι;
  • Πως μπούμε να γίνουμε πιο παιγνιώδεις απέναντι στα παιδιά;

Αυτά τα εργαστήρια έχουν δημιουργηθεί από την Ματίνα Καλανδάρογλου, η οποία είναι παιδαγωγός προσχολικής αγωγής, με εξειδικεύσεις στην μέθοδο Montessori και Reggio Emilia.

Είναι εργαστήρια που προσφέρουν ερεθίσματα, έμπνευση, γνώση και στόχο έχουν την έκφραση των παιδιών. Η λέξη έκφραση έχει την έννοια του “βγάζω”, “αποσυμπιέζω”.

Θέλουμε λοιπόν, τα παιδιά να εκφραστούν μέσα από τις “συμβολικές γλώσσες” των τεχνών (χρώματα, πηλός, χαρτί, φως, σκιές, σχέδιο, λόγος, κίνηση, κ.α.) και κατ’ επέκταση μέσα απ’ αυτούς τους δημιουργικούς τρόπους έκφρασης να καλλιεργηθούν νοητικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και ηθικά.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε βρέφη, σε παιδιά προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας. Παρακάτω διατυπώνονται όλα πιο αναλυτικά.

Εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης

Το σημάδια και ίχνη (2,6 -4χρ)
Τα ίχνη αφήνουν σημάδια…
Ένα σημάδι μπορεί να είναι ένα σημείο, μια αφετηρία…
Αν κάποιος, ή κάτι ξεκινήσει να περπατά, να κυλά, να τρέχει, από αυτήν την αφετηρία, δημιουργεί μια διαδρομή, μια νοητή γραμμή…
Η γραμμή αυτή μπορεί να είναι ευθεία, μπορεί να είναι καμπύλη, μπορεί να είναι ζικ-ζακ, μπορεί να μπλέκετε και να δημιουργεί φόρμες και σχήματα…
Αυτό το εργαστήριο είναι μια πρόσκληση για πειραματισμό με υλικά και εργαλεία που αφήνουν διαφορετικά σημάδια, πάνω σε απροσδόκητες επιφάνειες διαφόρων μεγεθών και υφών.
Είναι ένα εργαστήριο αφιερωμένο στην προγραφή και στην κινησιολογία. Τα παιδιά θα κατανοήσουν τις γραμμές τα σχήματα και τα ‘επέκταση την γραφή, μέσα από την δημιουργική έκφραση και το παιχνίδι.

Τα μυστικά του χαρτιού (3-6χρ)
Το χαρτί είναι ένα υλικό. Ένα υλικό που το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας και είναι από τα πρώτα υλικά που το παιδί έρχεται σε επαφή. Άρα σίγουρα πρέπει να κατανοήσει την χρήση του και την χρησιμότητά του.
Ένα υλικό όπως το χαρτί μας μαθαίνει να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντές. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που θέλουμε ένα παιδί να ασχοληθεί σε βάθος με αυτό το υλικό. Έτσι θα καλλιεργηθεί η φαντασία του… το μυαλό του.
Οπότε ένα θέμα σαν αυτό δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από την παρατήρηση.
Τα χέρια, το σώμα, οι αισθήσεις ανακαλύπτουν και ερμηνεύουν αυτό το υλικό.
Τι συμβαίνει όταν το χαρτί έρχεται σε επαφή με το νερό ή με των αέρα;
Τι ανακαλύπτουμε κοιτάμε το χαρτί στο φως;
Ποσά πράγματα μπορούμε να δημιουργήσουμε με ένα χαρτί;

Το ταξίδι της τέχνης (3 – 6χρ) (6,5 – 9 χρ)
Υπάρχει μια αποσκευή που κάθε φορά κουβαλάει υφάσματα, νήματα, κουτιά, παραμύθια, καβαλέτα, καμβάδες, καθρέφτες, φακούς, φωτοτράπεζες…αλλά για όλα αυτά υπάρχει ένα συνδετικό νήμα… Ένα έργο τέχνη.
Αυτό το έργο τέχνης θα είναι η αφορμή για ταξίδια στα πιο διάσημα και ενδιαφέροντα μουσεία του κόσμου… Κάνοντας το γύρω του κόσμου…
Θα γνωρίσουμε καλλιτέχνες και θα αναβιώσουμε την εποχή τους..
Θα ανεβούμε σε αεροπλάνα, καράβια, τρένα και θα πάμε σε διάφορες πόλεις του κόσμου.
Θα κρατάμε μια πυξίδα και ένα χάρτη στο χέρι και θα ακολουθούμε το ταξίδι που έκανε ο κάθε ένας για να δημιουργήσει έργα τέχνης, θυσαυρούς..
Θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα δικό μας μουσείο;
Και αν το φτιάξουμε τι θα βάλουμε μέσα;

Το κουτί της φαντασίας (6,5 -9χρ)
Η φαντασία είναι εκεί, ακόμα κι να κοιμάται μπορούμε να την ταρακουνήσουμε… να την ξυπνήσουμε και υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι…
Ίσως ένα κουτί να δώσει την αφορμή…
Τι κρύβει μέσα;
Όταν το ανοίξουμε… κάπου θα ταξιδέψει το μυαλό μας και μετά…
Και μετά θα μεταμφιεστούμε και θα ζήσουμε αυτό που θα πλάσει η φαντασία μας..

Baby play (γονείς με βρεφάκια 6-12μην)
Από τη γέννηση έως την πρώιμη παιδική ηλικία, τα παιδιά χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να εξερευνήσουν, να μελετήσουν και να κατανοήσουν το περιβάλλον γύρω τους. Αυτά είναι και τα πιο σημαντικά χρόνια για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Όταν γεννιέται ένα μωράκι, οι αισθήσεις του δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένες. Ωριμάζουν μόνο με την πάροδο του χρόνου, καθώς εξερευνούν τον αισθητηριακό τους κόσμο. Κάθε νέα εμπειρία που έχουν με διαφορετική αίσθηση, δημιουργεί νευρικές συνδέσεις που αναπτύσσουν την “αρχιτεκτονική” του εγκεφάλου τους.
Ο Αριστοτέλης αναγνώρισε τις πέντε “παραδοσιακές” αισθήσεις, που γενικά απαριθμούνται σήμερα ως βασικές: αφή, γεύση, όσφρηση, όραση και ακοή. Όμως ευρέως αποδεκτό είναι ότι υπάρχουν και άλλες αισθήσεις όπως η αιθουσαία αίσθηση (αίσθηση της ισορροπίας), η κιναισθησία (αίσθηση των μελών του σώματος και των κινήσεών τους), η θερμαισθησία (αίσθηση της θερμοκρασίας) κ.α.
Έτσι στο εργαστήριο αυτό οργανώνονται δράσεις οι οποίες θα εξασκίσουν τις αισθήσεις, την κινητικότητα και την ισορροπία του παιδιού ενώ παράλληλα θα θέσουν τις βάσεις για την ομαλή ανάπτυξη της κίνησης, του λόγου και της νόησης..

Playful γονείς (μόνο για γονείς)
Τι να παίξω με το παιδί μου;
Είναι λύση να προσφέρω στο παιδί μου πολλά παιχνίδια;
Τι είναι το Homemade παιχνίδι; Πως μπορώ να το ζήσω;
Όταν είμαι κουρασμένος πως θα παίξω με το παιδί μου;
Σίγουρα μέσα από το παιχνίδι με τα παιδιά δεν έχουν να κερδίσουν μόνο αυτά, αλλά και εσύ ως γονιός. Κερδίζεις την χαρά ότι παίζεις με το παιδί σου και συνδέεστε…και όχι μόνο αυτό…αλλά σίγουρα απελευθερώνεις ψυχοσωματική ενέργεια… Αυτό το παιχνίδι είναι antistress.
Μέσα από το παιχνίδι με τα παιδία καλύπτεις τόσο τις ανάγκες του όσο και τις δικές σου.
Έλα να βρούμε τον τρόπο!!

Αν θέλετε να γνωρίσετε περισσότερο το for kids και να μάθετε για τον ξύλινο εκπαιδευτικό εξοπλισμό και τις υπηρεσίες που προσφέρει, πατήστε εδώ